Hoe komen de gaten in de LEERDAMMER® kaas?
LEERDAMMER® is een kaas gemaakt van de beste koemelk, gerijpt voor minimaal 6 weken. Aan het begin van de productie van de kaas worden stremsel en speciale bacteriën toegevoegd aan de melk. Het stremsel zorgt ervoor dat de kaas zich tot een vaste massa vormt. De bacteriën produceren koolzuurgas. Dit gas kan niet ontsnappen uit de kaas en vormt hierdoor de beroemde LEERDAMMER® gaten.
Zijn LEERDAMMER®-producten lactose-vrij?
In gerijpte Nederlandse kaas (in alle harde en halfharde kazen en dus ook Leerdammer) is per definitie geen of weinig lactose aanwezig, omdat tijdens het rijpen van de kaas, lactose (melksuiker) wordt omgezet tot melkzuur. Hoe langer de kaas rijpt, hoe minder lactose overblijft. Analyses, uitgevoerd door een onafhankelijk geaccrediteerd instituut, hebben aangetoond dat in de meeste Leerdammer producten minder dan 0,01 gram lactose per 100 g kaas aanwezig is. De meeste Leerdammer-producten kunnen hierdoor worden beschouwd als lactose-vrij.
Zijn LEERDAMMER®-producten geschikt voor vegetariërs?
Ja. Zoals op de Leerdammer-producten wordt vermeld in de ingrediëntenlijst, is het stremsel dat wij toevoegen vegetarisch (dus geen kalfsstremsel). Dit is een stremsel waarvan de werking wordt gerealiseerd door de erin aanwezige microbiële enzymen. De Leerdammer producten zijn derhalve geschikt voor lacto-vegetariërs, omdat ze geen dierlijk stremsel bevatten.
Zijn LEERDAMMER®-producten gluten-vrij?
Er worden aan Leerdammer producten zeker geen gluten toegevoegd, en al deze producten kunnen daarom feitelijk beschouwd worden als gluten-vrij. De formele garantie dat onze producten gluten-vrij zijn kunnen we nog niet geven, aangezien nog niet alle benodigde analyses werden gedaan. Dit geldt voor al onze Leerdammer producten.
Hoe wordt "fat in dry matter" / "vet in droge stof" berekend?
"Fat in dry matter", oftewel "vet in droge stof". Vet in droge stof vertegenwoordigt niet het actuele vetpercentage van de kaas, maar het vetpercentage dat zou worden verkregen wanneer al het water is verdwenen. Hoe meer water een bepaalde kaas bevat, hoe sterker de vet in droge stof inhoud verschilt van het absolute vetpercentage. De volgende regel geeft de eenvoudige rekensom van het nabijkomende vetpercentage:
Roomkaas: absoluut vet = vet in droge stof x 0,3
Zachte kaas: absoluut vet = vet in droge stof x 0,4
Normale kaas: absoluut vet = vet in droge stof x 0,5
Harde en halfharde kaas: absoluut vet = vet in droge stof x 0,6
Smeltkaas: absoluut vet = vet in droge stof x 0,5
Kan ik gratis monsters en artikelen krijgen?
Helaas kunnen wij geen gratis monsters sturen van onze producten omdat onze producten koel dienen te worden bewaard. Het is jammer genoeg niet mogelijk om te zeggen hoe lang en onder welke temperatuur de pakketjes worden vervoerd en temperatuursverandering kan niet worden uitgesloten in een zending. Hierdoor kunnen wij geen goede kwaliteit garanderen van deze producten en dus geven wij geen gratis producten of monsters weg.
Is het mogelijk om producten online te bestellen?
Het is helaas voor consumenten niet mogelijk om producten direct bij ons te bestellen. Maar Leerdammer producten zijn beschikbaar in de meeste supermarkten en retailers in uw buurt. Wij kunnen u wel een overzicht toesturen met deze retailers indien u onze producten niet kunt vinden. Indien dit het geval is, neem dan gerust contact met ons op via onze klantenservice, te vinden op http://www.leerdammer.nl/contact
Als u het antwoord op uw vraag niet kunt vinden, neem dan direct contact met ons op via de klantenservice!